Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Colonoskopi

Colonoskopi er en undersøkelse av tykktarmen.

Ved en slik undersøkelse ser legen etter tegn eller forandringer som kan forklare pasientens symptomer.

En colonoskopi er en undersøkelse som det er vanskelig å angi hvor lang tid kan ta. Grunnen til dette er anatomiske forhold i buken som er veldig varierende fra person til person. Men det er satt av 1 time til konsultasjon og undersøkelse.

 

Her følger informasjon som det er viktig at du leser godt gjennom før du kommer til undersøkelsen.

I henhold til når du har behandling før/etter kl. 15:30 – trykk på aktuell tid og last ned utfyllende beskrivelse – VIKTIG!

 
 
Kjekt å vite
 

Må jeg ha henvisning fra egen lege for å komme til dere?

Svar: Ja, det må du. Vi har en spesialistavtale fra Helfo, og det koster ikke noe mere hos oss enn på sykehuset. Men du må bli henvist av legen din.

Hvor lang tid tar en colonoskopi undersøkelsen?

Svar: Det er vanskelig å si, ingen tarm er lik og det varierer veldig fra pasient til pasient. Men vi pleier å si + – en halv time.

Gjør det vondt å ta en colonoskopi?

Svar: Som oftest gir ikke colonoskopi store smerter. Dersom du har vært operert i bukhulen eller underlivet vil det være større mulighet for ubehag. Det viktigste er at du prøver så godt du kan å slappe av i magen mens undersøkelsen pågår.

Kan jeg få beroligende før jeg tar undersøkelsen?

Svar: Vi pleier å starte undersøkelsen for å se hvordan det går, mange klarer seg veldig greit i en slik undersøkelse mens andre ikke greier å slappe av i kroppen. Vi ser an fra pasient til pasient og kan når som helst under undersøkelsen stoppe å sette en beroligende injeksjon på pasienten.

Hva slags forberedelser må jeg foreta meg før en slik undersøkelse?

Svar: Du vil få et innkallingsbrev fra oss. Der står det hva slags middel du skal bruke for å tømme tarmen din. Det finnes flere midler på apoteket, men i brevet anbefaler vi et middel som det er lett å få i seg. Hvis du får time tidlig på dagen må du starte med tømmingen dagen i forveien, og hvis du får time på ettermiddagen kan du gjøre forberedelser samme dag. Dette vil komme frem av innkallingsbrevet du får tilsendt i posten.

Klikke her for å lese hva du skal gjøre og hvilket middel vi anbefaler deg å kjøpe.

Tar det lang tid før jeg får time hos dere og tar dere kontakt med meg når henvisningen har kommet fra fastlegen min?

Svar: Vi setter fortløpende opp timer etter hvert som vi får inn henvisninger fra fastlegene. Vi har dessverre ikke kapasitet til å ringe deg å bekrefte at henvisningen din har blitt mottatt her.