Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Gastroskopi

Gastroskopi er en undersøkelse av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen.

Her ser legen etter tegn eller forandringer som kan forklare pasientens symptomer. Dette er en undersøkelse som benyttes der det er mistanke om sykdom i spiserør, magesekk eller tynntarm.

De vanligste symptomene er: halsbrann, sure oppstøt, magesmerter, svelgvansker, kvalme eller oppkast.

Pasienten blir sprayet i halsen med en bedøvelsesspray for å dempe brekningsrefleksen og for at undersøkelsen skal gå lettere. I noen tilfeller gir vi beroligende sprøyte.

Det blir tatt oftest tatt vevsprøver fra magesekken og tolvfingertarmen.   Selve undersøkelsen tar 3-4 minutter. Hele konsultasjonen med undersøkelse og samtale tar 20- 30 min.

For å komme til oss å få tatt en gastroskopi trenger du en henvisning fra fastlegen din.

Innkalling til Gastroskopi.

Etter henvisning fra din lege kalles du inn til gastroskopiundersøkelse.

Her følger informasjon som det er viktig at du leser gjennom i god tid før du kommer til undersøkelsen. Dersom du trenger tolk er det viktig at vi får beskjed i god tid før undersøkelsen.

 

Kjekt å vite

Må jeg ha henvisning fra egen lege for å komme til dere?

Svar: Ja, det må du. Vi har en spesialistavtale fra Helfo, og det koster ikke noe mere hos oss enn på sykehuset. Men du må bli henvist av legen din. 

Hvor lang tid tar undersøkelsen?

Svar: En gastroskopi tar mellom 3-4 minutter. Det er satt av en halv time til konsultasjonen, dvs en samtale med legen før undersøkelsen, selve gastroskopien og en prat etterpå.

Gjør det vondt å ta en gastroskopi?

Svar: En gastroskopi gjør ikke vondt, men det er ubehagelig. Vi gir deg en bedøvelsesspray i svelget for å dempe brekningsrefleksen din. Denne sprayen er svært hurtigvirkende og vi har god erfaring ved bruk av denne. I noen tilfeller kan vi gi beroligende medisin, men til denne undersøkelsen har vi erfart at de fleste greier seg med sprayen de får i halsen.

Hva slags forberedelser må jeg foreta meg før en gastroskopi?

Svar: Før en gastroskopi må du ikke spise på 8 timer og ikke drikke på 4 timer. Vi sender deg et innkallingsbrev der det står forklart hvordan du skal forholde deg til medisiner som du eventuelt bruker.

Tar det lang tid før jeg får time hos dere og tar dere kontakt med meg når henvisningen har kommet fra fastlegen min?

Svar: Vi setter fortløpende opp timer etter hvert som vi får inn henvisninger fra fastlegene. Vi har dessverre ikke kapasitet til å ringe deg å bekrefte at henvisningen din har blitt mottatt her.